onsdag 18 september 2013

Oacceptabelt... Dagens notis i Smålandsposten!


Oacceptabelt höga hastigheter på väg 122 genom Linneryd

TINGSRYDi dag 07:22 | Uppdaterad i dag 07:31
143 kilometer i timmen uppmättes på väg 122 genom Linneryd vid den senaste hastighetsmätningen. Oacceptabelt menar Mikael Kamph, ordförande i Linneryds sockenråd som nu kräver åtgärder.

Mikael Kamph är ordförande i Linneryds sockenråd.
Hastigheten längs väg 122 genom Linneryds samhälle är oacceptabel anser sockenrådet. Sedan affären öppnade förra året har dessutom andelen oskyddade gång- och cykeltrafikanter ökat markant.Foto: Bernd Blankenburg
– Nu kan vi inte vänta längre. Det här är helt oacceptabelt och vi försöker ruska om Trafikverket, säger han.
För två år sedan gjordes en likadan mätning i samarbete med NTF Sydost. 75 procent av bilisterna körde då för fort på sträckan som delar Linneryd i två delar. För att komma från byns norra ände till den södra måste vägen korsas. Med dålig sikt och höga hastigheter är övergångsstället till föga hjälp.
Under en vecka i augusti i år gjordes en ny mätning på sträckan. Till Mikael Kamphs fasa hade hastigheterna inte sänkts. Tvärtom har de ökat och hela 80 procent av de 12 518 bilisterna körde för fort. Medelhastigheten har ökat från 58 till 61 kilometer i timmen på sträckan där tillåten hastighet är 50 kilometer i timmen.
– Det har minst sagt blivit ett status quo.
NTF Sydost konstaterar att de högsta uppmätta hastigheterna som rör sig mellan 143 kilometer i timmen och 116 kilometer i timmen sker på olika veckodagar och tider på dygnet. Det faktum att affären i Linneryd har öppnat gör trafiksituationen till ett ännu större orosmoment, menar Mikael Kamph.
– Ja, så är det ju. Andelen oskyddade trafikanter har ökat och det här är inte alls bra.
Nu ställer sockenrådet återigen krav på Trafikverket. De vill ha 40 kilometer som högsta tillåtna hastighet, refuger och aktiv skyltning genom samhället.
– Vi har haft en hel del kontakt med Trafikverket men de har begränsade resurser. Vi ligger på prioriteringslistan men de har sagt i ett års tid att det ska göras åtgärder. Det senaste vi hört är att det ska bli av i vår, det måste hända något.Emelie Olsson



2 kommentarer:

  1. Att det ska vara så svårt att hålla hastighetsbegränsningen...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju inte 50 km utan anledning!
      Ha en bra dag! Kram

      Radera