lördag 26 april 2014

En liten resume

Tisdagen den 15 april hade jag min efterlängtade operation.
De satte ryggmärgsbedövning på mig.
Operationen gick bra, de tog ca 30 cm på både tjock och tunntarm, och så la de ner tarmen. jag kom till uppvaket vid 13 tiden, och var vaken 30 minuter senare.
Hur pigg som helst var jag, men..sen vände det, vet inte vad som hände, men jag blev skitdålig. Värk och illamående. Ryggmärgsbedövningen satt inte riktigt så högt som den hade behövt. Men under midjan var den effektiv, så pass att jag inte kunde sitta. Kräktes gjorde jag, och vid ett tillfälle så kräktes jag rätt ut, så det tom kom på en sköterska, fy på mig men jag kunde inte hjälpa det.
Jag fick stanna kvar på uppvaket till onsdagen, för de ville ha mig under uppsikt, eftersom jag var så dålig.
Onsdags vid lunch var jag kommen till avdelningen. Jag mådde väl så där, inget vidare.
Torsdag kände jag mig lite pigg. Visserligen ont, trött och matt, nacken och axlarna var ingen hit. Satt uppe lite och försökte sticka.
Fredag fy vad magen var uppblåst och full med luft, såg höggravid ut, mådde så himla illa, kräktes också någon gång. Ryggmärgsbedövningen tog ju inte värken över midjan. Orkade ingenting.
Lördag hur kunde jag bara må så dåligt? De hade full koll på mig, så då jag kräkts ca ½ liter, avföring som vatten som bara forsade ur mig, beslöt de att sätta en sond och tömma magsäcken på mig. Då sonden kom ner i magen på mig så var var det som en kaskad som sprutade upp i sondpåsen, ½ liter kom det direkt. Det var meningen att jag skulle ha sonden i ett dygn, men jag kunde varken röra på mig eller prata så efter 4 timmar fick de ta bort den.
Söndag inte mådde jag bra denna dagen heller, helt uppblåst.
Måndag fy vilken natt, har nästan sovit på bäckenet, visserligen så var det inte riktigt lika vattniga diarréer, men jag var för dålig för att ta mig ut på toaletten. vill inte äta eller dricka. Tvingade mig upp för att gå en vända i korridoren.Denna natt hade katetern till ryggmärgsbedövningen flyttat på sig så de stängde av den på natten, och på dagen valde jag att ta bort morfinpumpen, det finns ju piller om så behövs. De tog katetern, men jag kunde inte kissa, så jag blev tappad.
Tisdag var måndagen i repris, både natt och dag. Kunde inte kissa så de fick tappa mig.
Onsdag natten hade varit lugnare, de gånger som jag behövde på toan, så gick jag dit, inget bäckene denna natt inte, och jag kunde kissa lite. På dagen kände jag mig piggare också, så jag gick tom ner till kiosken, men det var mer än jag orkade.
Torsdag Vaknade efter en bra natt, inga diarréer, bara varit uppe en gång och kissat. Kände mig ganska så pigg.
Fredag Den piggaste dagen, så efter lunch åkte jag hem. Och så har jag fått urinvägsinfektion.

Har försökt att röra lite på mig, men varit flummig. Och så har maten varit totalt oätlig. Har gått ner 4-5 kg.
Jag har många diffusa minnen. Så här dålig har jag aldrig varit förut i hela mitt liv. Jag orkade inte med några besök eller telefonsamtal. Jag som trodde att det bara var att ta bort stomin, och lägga tillbaka tarmen, men ack vad jag bedrog mig.
Det är så underbart att vara hemma igen hos man, hund och katt i vår lilla stuga!

2 kommentarer:

  1. Fy, så komplicerat det blev för dig, så mycket elände efter operationen. Men skönt för dig att få komma hem igen. Man tillfrisknar alltid fortare på "hemmaplan".
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Fy vale vilken pärs!! Nu hoppas jag att du piggnar till och slipper mer elände.

    SvaraRadera