lördag 20 oktober 2012

Hemosten "Oskar"

Jag tycker att det är kul att bevara lite av det gamla. Och innan jag skadade min nacke ystade vi på mitt jobb. Därefter har jag fortsatt att ysta här hemma.
Jag har fått denna mjölkakanna av pappa till att ha och hämta mjölken i.
Jag bad farfar att köra till en bonde och köra 10 liter komjölk. kostar totalt 48:-
Det är smidigt att hämta mjölken på morgonen, då den fortfarande är varm. Mjölken ska värmas till 37 grader, därefter så ska ostlöpen i.
Det tar ca 30 minuter tills mjölken stelnat. och då skär jag sönder massan, så vasslan släpper massan.
Därefter ska vasslan silas bort ifrån massan. Det är lite blaskigt.
Jag tyckte att det såg ut att vara så mycket massa att jag la det i 2 ostkorgar. Men tyckte sen att det var förlite för två. Så jag bytte till den större, så det blev en ost.
Jag brukar alltid ha cognac i min ost. Men det har jag ingen hemma, men min man har fått denna flaskan av min pappa, 58 % odrickbart kryddat brännvin. Så den får duga till osten.
Här ligger osten färdig i sin korg. Nu ska jag byta handduk flera gånger om dagen och vända osten varje gång. Den är färdig lagom till jul.
Det blir mycket vassla efter osten. Innan jag fick all min värk bakade jag allt bröd själv, och då tog jag vasslan. Jag brukade frysa ner så jag skulle ha till mina bak. Inget fick förfaras.
Det blir extra saftigt bröd.
 Ett jätte enkelt bröd att baka. ½ liter vatten (vassla) 1 paket jäst, 2 tsk salt. 2 msk flytande margarin, 6 dl vetemjöl, 8 dl rågsikt. Jag tog ljust lantbröds mjöl.
 Låt degen jäsa i bunken, forma limporna och jäs igen.
 Grädda i 225 grader i ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk.
Jag har inte bakat på många år. Kanske på 8 år. Men nu känner jag redan varför jag slutat att baka bröd. Så fruktansvärt ont jag har allaredan. BLÄ......Fast jag måste ju få testa att baka någon gång, jag är ju inte mer än en människa.
Å det ska bli så gott att äta hembakat!

5 kommentarer:

  1. Mamma, jag kan baka till dig!

    SvaraRadera
  2. Men lilla hjärtat, du ville ju inte ha vasslan.
    Och pappi äter inte ditt bröd.
    Men tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, tror ju inte att jag kan ersätta filen med de...
      Pappi är lite kräsen, tycker jag nog!

      Radera
  3. Vi gjorde ost på jobbet förra året. Första gången jag var med om det och det var jättekul. Men blaskigt! Däremot är jag inte så förtjust i hemystad ost. :-)

    SvaraRadera
  4. Så duktig du är som gör din egen ost. Jag har fortfarande vassle kvar i frysen efter ostkakebaket.
    Nu får du ta det lugnt ett par dagar.
    Kram!

    SvaraRadera