söndag 17 oktober 2021

Älgkött!

 Stefan slutade jaga älg 2014. Så vi blev utan älgkött. Men efter att vi köpte gården av pappa så har vi fått en liten stek som markägare. Nytt för i år är att markägarna inte får något kött. Fast egentligen så var det ett bra beslut, för att få kött ifrån en sönderstyckad älg är inte kul.

Min bror är med i jaktlaget i Åskefälla, men han betalar inget jaktarrende till oss. Han har tagit sin del av köttet, och sen sålt det. Men i år kom jag på att om han slipper arrendet, så kan vi ta köttet.

Sagt och gjort. I fredags var vi ute i Åskefälla och hämtade 10 kg kött. Det var en stor stek på över 2 kg, några småstekar och grytbitar. Sen var det en del som jag skulle mala. Först kör jag sönder köttet med knivarna i matberedaren, sen blir det två gånger med det grovmalda, därefter blir det finmalt, kör igenom det också två gånger. Det blev 2 kg älgfärs. Gott att ha.
Det är lite jobbigt med senorna. Fast jag får bort en del i matberedaren, men första gången i kvarnen kärvar det så jag får rensa bort. Funderar på om vi skulle köpa en riktig kvarn. Men vet inte.

Idag har vi en härlig dag, lite blåst och solsken. Jag har hängt ut två maskiner tvätt, och den är nästan torr. Härlig fin höstdag!


8 kommentarer:

 1. Göran jagade ör väldigt många år sen och efter det tror jag inte jag har smakat älgkött.f

  SvaraRadera
 2. Här får markägarna lika stor del som älgjägarna. så har det alltid varit. Gissar att man skulle betalt arrende för att gå på markerna våra annars. Femton kg, med benen borttagna, blev det. Några fina stekar, som jag "förstör" och gör grytor av... och många påsar älgfärs. Bara att tacka och ta emot!
  Ha det gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaktarrendet är minsann inte billigt. Vet inte exakt vad det kostar, men det är flera tusen.

   Radera
 3. Älgkött är gott!Bra att ha i frysen .
  Jag fixade till flera tusen diabilder för ett tag sen.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera