onsdag 14 september 2022

Nu gäller det att spara!

 Elpriset är inte alls roligt just nu, definitivt inte för oss som har rörligt. Så det gäller att spara.

Vi skulle ha gäster, så jag skämtade om att vi inte hade råd att laga mat med dessa elpriser, så därför köpte vi planka. Vi beställde den här i vår affär. Den är mycket fin och prisvärd. 
I vanliga fall så är det rostbiff, kycklingfile´och kassler. Men eftersom jag inte äter gris så de byter ut kasslern mot kycklingpålägg. Det är rikligt med kött och frukter, potatissallade, både blåa och gröna vindruvor, rostad lök, smörgåsrån, digestive och salta kex, bröd, 6 olika ostar och en paket smör. Det enda man behöver köpa så är det drickat.
Vi var sex personer så jag beställde till åtta personer.
Dagen efter mitt kalas hade vi byafest, då tar var och en med sig sin mat och dryck, så vi hade planka med oss. Mycket gott och enkelt.
Då vi kom hem började jag laga mat,  för vi skulle ha lunchgäster på söndagen kl 12,00. Koka ribs, marinera kött, och så gjorde jag mangokyckling Först så hade jag bara bjudit ungdomarna,  men i sista minuten bjöd jag även hit "de gamle". Och det var ju tur, för på söndagsmorgonen ringer Therese, Astrid och Melker hade blivit sjuka, så där blev ett bortfall på 4 personer. Mamma, Erno och Stefans mamma kom, vi satt och väntade på Sofie med familj. Kl12,20 ringde jag och frågade var de var för någonstans,  hemma så klart svarade Sofie mig. De hade fått för sig att de var bjudna kl 17,00 Jaha, där uteblev 3 personer till. Men de kom då de hade ätit upp, lagom till kaffet, och därefter kom kräftfatet också fram. Eftersom de missade lunchen, så stannade de på kvällsmat. Och alla matrester fick de med sig hem. 


Denna lördagen var det Stefan och hans kollega Persan årliga kräftfiske.  Anneli och jag tog oss en promenad, sen började jag med middagen. Lagom till maten var färdig och herrarna kom från sjön så kom några goda vänner till oss, Jocke är också en kollega till Stefan. En trevlig lördagskväll.
Efter att herrarna vittjat kräftburarna och vi ätit frukost körde Stefan och Persan upp till Jocke i skogen. Persan och Anneli körde hem efter lunch.

På kvällen kom Helmer och hans föräldrar hit på lite mat. Men jag sa faktiskt inte till Therese med familj, eftersom de var sjuka då jag hade kalas så var de här i fredagskväll.
Då Sofies familj åkt hem laddade vi till valvaka. Ostkex, räkor och ett glas vitt.  

                   

Men jag är inte nöjd med val resultatet.

6 kommentarer:

 1. Mycket på gång Smart med "planka". Tror att det kallas "exotisk bricka" hos oss.
  Inte lätt att hålla reda på alla tider... eller, jo det är det nog. Men det blir fel ibland. Sjukdomar, de kommer och går, speciellt i de tider när förskolor och skolor nyss satte igång...Fast det var förstås ett tag sedan nu.
  Ha det gott! Kram //Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det heter exotisk planka hos oss också, fast jag säger alltid bara planka.
   Sofie och Fredrik gjorde en "mamma", för det har hänt att jag bjudit gäster typ kl 12.00, och skrivit i almanackan 13.00. Sådant som händer, smällar man får ta. De var så inne på kvällen, för de är här nästan varje söndagskväll.
   Astrid har börjat förskoleklassen och Melker går på förskolan.
   Må väl! kram Lisa

   Radera
 2. Jag har faktiskt själv gjort en "planka" en gång vi hade kalas. Vi skulle var så många, så jag tyckte det var enklare att själv sätta ihop vad som skulle finnas med. Smaken är så olika och nu kunde jag väl efter allas önskemål. Det svåraste var att veta hur mycket av varje. Det blev klart massor över, för jag räknar gärna i överkant, men det känns bättre. Nu blev jag faktiskt lite sugen. Får kanske bli en "miniplanka" i helgen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också gör egen, men då orken inte finns för matlagning, så är det smidigt att köpa. Ibland så får man vara lat. Det viktigaste är ju att umgås med nära och kära. Fördelen med planka är att om något tar slut, så får man äta utav det andra som finns kvar.
   Ha en fin dag i solen! Kram Lisa

   Radera
 3. Ojoj, jag blir lite trött bara av att läsa om dina bjudningar. Kan bero på att jag inte är så road av matlagning och inte herller har så mycket plats i min lägenhet. Du ordnar det så trevligt med de dina. Jag borde bli bättre på det.
  Valresultatet blev en sorglig historia. Jag är orolig för vad som nu kommer att hända. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är kul att bjuda vänner, nära och kära. Behöver väl det eftersom jag går hemma 24/7.
   Jag är också orolig om vad som ska hända med den nya regeringen. Ska det bli en ny "stupestock" för sjuka, arbetslösa och pensionärer?
   Ha en bra söndag! Kram Lisa

   Radera