söndag 18 september 2022

Äppelmos!

 Jag bad Stefan att blocka äpplen åt mig, han satte lådan på bordet i uterummet. I torsdags fick jag inspiration. Och då gäller det att passa på.

Stefan hade plockat så mycket till mig att jag fick koka två omgångar i min 15 liters gryta.

Assistenten gör verkligen ett bra jobb, då passertillsatsen skiljer moset med skal och kärnhus. Innan jag hade assistenten så köpte jag en äppelmosvagga. Men den har jag inte använt många gånger, för den är helt totalt väderlös. Och inte tala om vilken himla jobb för så lite mos. Nej tacka vet jag assistenten. Bara att skölja, dela äpplen, koka dem och svisch ner i köttkvarnen, vidare till passertillsatsen. 

Det blev bara 8 kg äppelmos. Gott att ha i frysen. Visserligen så har jag mos kvar sen förra året, men det är ingen som vet ifall vi får några äpplen nästa år.

Jag bjöd hit mina syskon med respektive som i går kväll. Min bror tackade ja, men tyvärr så ville inte hans fru följa med ner. Min syster och svåger hade redan något annat inplanerat, så de kunde inte komma. Nja, tänkte jag, det är inte ofta som tjejerna träffar min bror, (han bor mellan Taberg och Jönköping så vi har ca 18 mil upp till honom.) så jag bjöd hit de också. Det blev en livad kväll kan jag säga.
Och så är det de där med maten. Det ska vara helt mjölkfritt, gluten och lactosfritt, fettsnålt, utan lök, och så äter jag inte griskött. Hum.... Det fick bli Lisas buffe´. Det blev senapsfile´, en  med kycklingfile´, en med fläskfile, klyftpotatis och ris, tacolåda, en som var lactosfri och en liten som var mjölkfri, och sen gjorde jag även en mjölkfri mangokycklinggryta. Allt för att det skulle finnas någon passande mat till oss alla. Till kaffet hade jag gjort en äppelkaka och vaniljsås, och glass.
Ungdomarna försvann då Astrid, Melker och Helmer skulle sova. Clifton, Stefan och jag satt uppe halva natten och pratade. Det är kul att träffa honom, det blir tyvärr inte så ofta. Sen körde han hem idag efter frukosten.

Nu är valet färdig räknat. Men valresultatet skrämmer mig lite. Vad ska ske här i vårt fina välfärdssamhälle? Jag med många andra som är långtidssjuka, har inte valt våra liv. De stackarna som är utförsäkrade, när ska de få komma tillbaka in i systemet, så de ska kunna får sjukpengen tillbaka. Bara de inte sänker våra ersättningar, jag har ju sjukersättning, inte många kronor som ska räcka till mycket. Det har varit uppe på tapeten att sänka A-kassan, men där blev det protester. 
Vi får väl se. Sverige-ett välfärdssamhälle! Jag är rädd för att den ekonomiska klyftan mellan rika och fattiga kommer att öka.


8 kommentarer:

 1. Det är guld värt att ha så mycket äpplen så att man kan göra så mycket äppelmos. Här känner jag ingen som jag kan få äpplen av. Men jag har annat i frysen i bärväg, så jag ska inte klaga.
  Ang. valet så är jag rädd för att det kommer att bli klyftor på olika sätt oxh bland olika grupper. Det känns inte bra. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många med oss so är oroliga nu efter valat. Undra vad som kommer att hända.
   Ha en fin dag! Kram Lisa

   Radera
 2. Det var rejält med äpplemos och mat!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att passa på då det finns äpplen.
   Ha´t så Bra! Kram Lisa

   Radera
 3. Tycker att det är jobbigt med alla som ska ha olika mat. Har det så här oxå...men blir vegetariskt med havregrädde/fraiche...Så passar det alla. Gott? Tja!
  Kul att det funkar att komma in på din blogg igen! Kram//Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är roligt med gäster, tjejerna brukar säga att jag inte ska laga så många olika sorters mat, men det är kul.
   Har du haft problem med att komma in hit?
   Ha´t så bra! Kram Lisa

   Radera
 4. Jag vet ingen som är så flitig som du med att koka in allt mellan himmel och jord. Jag är alldeles för bekväm för det. Ja, nu återstår det att se hur bra Sverige kommer att bli med en ny regering. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är kul att ha något att dona med, men är väl inte så flitig längre. Kram

   Radera