torsdag 2 november 2017

Skatter och frikort!

Jag är glad att vi i Sverige har våra skatter. Det bidrar med att jag kan få den sjukvård som jag behöver.
Egenavgiften på sjukresor är 1800:- Jag hade frikort på resor tom 21/9-2017. 22/9-2017 påbörjade jag till nästa frikort, och den 26/10-2017 kom jag upp till 1800:-, dvs ett nytt frikort som varar till 21/9-2018. Jag åker nu gratis med serviceresor, åker jag med egen bil så skickar jag in kvittot på mitt sjukbesök, och får då 12:- milen. Att åka med serviceresor kostar 100:- enkel resa.

Den 24/10-2017 gick mitt frikort på sjukbesök ut. Så den 25/10-2017 påbörjade jag till nästa frikort inom sjukbesöken.
Nu har landstinget Kronoberg infört ett nytt system, vilket innebär att datort har koll på hur mycket man har betalat, alltså man får nu inget stämpelkort. Nackdelen är då man går privat, dvs att jag som går hos privat sjukgymnast måste själv gå till vårdcentralen för att få mina besök införda i datorn.
Sen får man heller inget frikort längre, utan ett A4-papper där det står att man har frikort.
Fördelen med denna förändring är att jag nu kan betala 1100:-, alltså köpa mig mitt frikort.
Eftersom jag vet att jag kommer att komma upp i 1100:- ganska så fort, så för enkelhetens skull så kommer jag att köpa mitt frikort efter nästa besök hos sjukgymnasten.
Fast detta med att köpa sig sitt frikort är visst inget som vårdcentralen vill gå ut och informera om.

Någon gång här i november så går även mitt frikort på läkemedel också ut. Inget roligt kapitel de heller. Tror att egenavgiften på läkemedel ligger på 2200:-. Men det är bara att betala och se glad ut. Ett uttag med mina sprutor, 6 stycken kostar "bara"  30 237:-, de andra medicinerna som jag har kostar också en hel del..

Phu... Jag är iallafall glad över skatterna, för tänk om jag skulle ha betalat vad det verkligen kostar.

6 kommentarer:

 1. Det är bra att man inte behöver betala fullt ut för läkarbesök och mediciner. Jag tycker det kunde vara lite frikostigare när det gäller tandläkarbeöken också. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan bli dyrt hos tandläkaren.

   Radera
 2. Är det inte så det är i USA, de fattiga har inte råd att försäkra sig m.m.
  Man får vara glad att det fungerar så här länge, för vems kulle ha råd att vara sjuk då. Ja mediciner är dyrt, det är väl där de stora pengarna finns.
  Jag har haft vinterkräksjukan i fen dar, den ville inte ge med sig, men idag började det vända. Matt och trött det blev man kvickt, åter till livet, hi hi . . .
  Hoppas du slipper detta.
  Trevlig helg, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy det är inte kul med vinterkräksjuka, har Rolf också legat sjuk? eller har han fått passa upp dig?

   Radera
 3. Jag tycker också mycket bättre om vårt system än systemet med sjukvårdsförsäkring som man har i många länder - då är det ju många människor som inte har råd att försäkra sig. Som någon annan nämnt så är det ju egentligen bara tandvården som kan bli ett problem. Har aldrig riktigt fattat varför det är ett helt annat system där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det knasigt, tänderna tillhör ju också kroppen.

   Radera