söndag 6 november 2016

Juleljus!

I fredags var det dags...
Dags att stöpa ljus-
Så symötets tjejliga var här, på vin-stöpning.
Många fina ljus blev det.
I går kväll så tände jag ett ljus, ett ljus för alla mina kära, som är i himmelen. Å vad jag  saknar er <3 
I dag har jag åter gjort piroger. Vi äter lite, men så får Sofie med sig hem.

Deg:
2 paket jäst
4 dl mjölk
100 gram smör
10-13 dl mjöl
2 tsk salt
Knåda ihop degen, och låt jäsa till dubbel storlek

Fyllning:
400 gram färs
 2 st finhackad lök
4 msk smör
4 tsk curry
4 msk soya
2 dl cream frache
1 burk tomatkross
riven ost
Bryn färsen och löken, krydda med curry, soya och rör ner cream frache,  blanda i tomatkrossen och låt puttra en stund.
Låt fyllningen svalna, rör i osten.
Kavla ut runddelar, 16-30 beroende på hur stora eller små du vill ha.
Lägg på fyllningen jämt  fördelat på runddelarna. vik ihop pirogen och nyp ihop kanterna med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
Låt jäsa i 15 minuter.
Grädda i 200 grader i 15 minuter

Smaklig måltid!

8 kommentarer:

  1. En fin tradition ni har med ljusstöpning. De ser så fina ut.
    Ha´ en bra dag//Anne-Lie

    SvaraRadera
  2. Vad kul att samlas och stöpa ljus. Det pirogreceptet ska jag testa för det var nytt för mig. Piroger är så gott. Kram

    SvaraRadera
  3. Så fint! Har aldrig stöpt ljus och tror inte hustrun heller. Vilken sötnos i headern! Jag har ny förresten.

    SvaraRadera
  4. Jaså var det dags för ljusstöpning igen, jag vet du alltid gör detta.
    Så kul och fin gemenskap, som du vet gör icke jag det.

    Tack för receptet, älskar piroger, polackerna gör det ofta i olika smaker.
    Med curry har jag ej testat, men tar en klyfta vitlök i stället.

    Kul med lilla Elsa i Headern.
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha jag tar också lite vitlök och även paprikor 😃

      Radera