torsdag 22 augusti 2024

Snart dags att musta!

 För några år sedan köpte vi en frukt kross och en frukt press, för att göra egen must.  Vi gjorde äppelmust, päronmust och blandmust. Äppelmusten är helt klart godast.

Tyvärr så skruvade vi sönder gängorna på pressen förra året. Och det är snart dags att börja musta. Så i år bestämde vi oss för att köpa en hydraulisk fruktpress. Pressen kom på bara ett par dagar. 


Då paketen var kommen upptäckte jag att kartongen var skadad.

Tog kort på kartongen, om i fall att pressen skulle vara skadad.

Och det var precis vad den var. Någon hade verkligen varit oaktsam med min paket.

Som synes så måste de ha tappat kartongen på ett sten eller betonggolv. Vad man blir less.
Iallafall så mailade jag "Rååpress", så de ska skicka en ny ram till oss, den skadade får vi behålla. Fast jag vet inte vad vi ska ha den skadade ramen till. 
Nå väl, vi får väl spara det till när vi ska sälja skrot.
 

I går då jag var ute i trädgården så fick kossorna syn på mig. De började råma på mig. De ville ju ha äpplen. Klart att de skulle få det. Bara att plocka lite fallfrukt till dem. Tänk var lite äpplen kan göra en ko med kalv glada. De smaskade på.

4 kommentarer:

  1. Vilken lyx att ha så mycket frukt att man kan göra sin egen must. Men så klart att det kräver en hel del jobb också. Hoppas att en ny oskadad press snart kommer.
    Fina kor. Vad är det för ras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den nya ramen till pressen är kommen så nu väntar vi bara på att äpplen ska mogna lite till.
      Jag vet inte rasen på kossorna. Vi arrenderar ut marken, så det är arrendatorns kor som går bakom ladorna.

      Radera
  2. Har inte så mycket äpplen, men har iaf fått ihop ett antal burkar äppelmos från en "tidig" sort. Äpplemos är bra. Behöver knappast sockras.. Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har mycket äpplen, så mycket att vi aldrig kan äta upp dem. Innan vi köpte must-utrustingen så gav vi bort mängder, sen körde vu ut äpplen till djuren i skogen. Jag har redan kokat mos på 30 liter äpplen, sockrar aldrig moset, gott att ha i frysen.

      Radera