tisdag 1 augusti 2017

Hur vill vi ha det!

Det är många som inte vill prata om döden, och begravningar.
Men jag tycker att det är viktigt, annars så kan det bli funderingar på hur tror du hon/han vill ha det.

Idag på radio-Kronoberg pratade de typ om döden och begravningar.
Ett syskonpar var glada att deras pappa berättat för dem hur han vill ha det då han lämnar vårt jorde-land.
Det är viktigt att berätta för sina nära och kära.

Jag har en mapp på min dator, som jag döpt till "Min begravning".
Där har jag skrivit ner precis hur jag vill ha det.
Allt efter som åren går, kan jag gå in och ändra på något som jag just då känner för.
I dagsläget vill jag kremeras, och ligga i minneslunden.
Jag har skrivit vilka solosånger jag vill ska sjungas. Efter kyrkan vill jag att bara precis de närmaste ska träffas, och äta och dricka mina favoriter. Men om 30 år kanske jag vill något helt annat, vem vet?

Finns det något tristare än att se en vanvårdad grav?  Varför har man en gravplats, om man nu inte vill sköta den?

Det finns mycket att fundera och tänka på!


4 kommentarer:

 1. Båda mina föräldrar ligger i minneslund och där är alltid fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min svärfar ligger också i minneslund.

   Radera
 2. Exakt precis som du beskriver hur du vill ha det vill även jag ha det, inga gravstenar m.m. det enklaste som kan tänkas, för jag är och har varit en enkel person men väldigt bestämd. De allra närmaste i släkten och de bästa vänner man har haft genom åren, men vilka av vännerna överlever mig för jag ska bli 100 år, 'fniss'
  Så om 30 år blir det party party . . . .
  Gravstenar kommer att minska med åren därför att barn flyttar ofta till andra länder och vem ska då titta till en grav. Man minns ju inte sina nära och kära bara genom att 'gå till kyrkogården och graven' man har dem i sitt hjärta. Jag har 3 mostrar med familj som ligger på olika kyrkogårdar i Polen och jag haft ett blogg-inlägg om hur kyrkogårdarna ser ut där. Nej de är inte vanvårdade utan precis tvärt om och med sådana blomsterdekorationer pyntade varje vecka eller månad skulle jag aldrig orka eller hinna med. Till sist blir man tvungen att bosätta sig på kyrkogården för att få blommorna så fina och fräscha på sommaren.
  Nej det får väl finnas måtta på dumheterna, döden ska väl inte behöva innebära betungande besök för sina efterlevande utan man gör det när man känner för det. Oftast är det den äldre generationen som tycker både si och så om just begravning, det ska vara det traditionella säger många, men jag vet att många äldre har tänkt annorlunda på den saken också.
  Jag vet att många folk har levt ett fattigt liv förr (tänker på Polen)knappt mat i grytan, krig och svält men sen när de dör ska de ligga som kungar i en grav. Vad och vem kräver detta, folket eller kyrkan eller kulturen, någonstans måste den 'trenden' brytas.
  Japp i detta ämne kan jag skriva om hur mycket som helst, jag har länge länge sagt att man måste få tala om döden, den är lika vanlig som att födas, 'fniss'

  Kram och må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så är det många som inte vill höra om döden. Men det är jätteviktigt!

   Radera