torsdag 22 augusti 2024

Snart dags att musta!

 För några år sedan köpte vi en frukt kross och en frukt press, för att göra egen must.  Vi gjorde äppelmust, päronmust och blandmust. Äppelmusten är helt klart godast.

Tyvärr så skruvade vi sönder gängorna på pressen förra året. Och det är snart dags att börja musta. Så i år bestämde vi oss för att köpa en hydraulisk fruktpress. Pressen kom på bara ett par dagar. 


Då paketen var kommen upptäckte jag att kartongen var skadad.

Tog kort på kartongen, om i fall att pressen skulle vara skadad.

Och det var precis vad den var. Någon hade verkligen varit oaktsam med min paket.

Som synes så måste de ha tappat kartongen på ett sten eller betonggolv. Vad man blir less.
Iallafall så mailade jag "Rååpress", så de ska skicka en ny ram till oss, den skadade får vi behålla. Fast jag vet inte vad vi ska ha den skadade ramen till. 
Nå väl, vi får väl spara det till när vi ska sälja skrot.
 

I går då jag var ute i trädgården så fick kossorna syn på mig. De började råma på mig. De ville ju ha äpplen. Klart att de skulle få det. Bara att plocka lite fallfrukt till dem. Tänk var lite äpplen kan göra en ko med kalv glada. De smaskade på.

onsdag 21 augusti 2024

Det smakar inte hallon!

 Till och från så har det smakat skit i högra sidan av halsen. Det har varit jätte jobbigt.

Jag har tjatat på min omgivning om jag luktar illa ifrån munnen, och som tur är så gör jag inte det. 

I början av sommaren var jag på vårdcentralen, min läkare tog mig på allvar och skrev en remiss till öron/näsa/hals. Efter bara några dagar så kom kallelsen.

I måndags var jag på öron/näsa/hals. Träffade en ung trevlig läkare och hans sköterska. De undersökte mig noggrant. Men för säkerhets skull så hämtade läkaren en annan läkare.

Allt såg fint ut. Läkarnas teori är att det fastnar matrester bakom den högra mandeln, som gör att det smakar illa.  Läkarna pratade om ”halskristaller” Tyvärr så är det inget man gör något åt det. 

Skönt att kolla upp det iallafall, inget farligt, bara jobbigt då det smakar slit. 

tisdag 13 augusti 2024

Kräftfiske!

 Nu har kräftfisket kommit igång. Premiären var den 3/8. Stefan och jag fiskade då här i Linnerydssjön, men kräftfisket var totalt värdelöst, lika dåligt som då pesten kom.

Min bror har semester, så förra veckan var han här nere i sitt hus, han hade tänkt att fiska kräftor, och eftersom han inte fick med sig sin fru ner, så frågade han Stefan om hjälp. Men så ångrade han sig, och skulle inte fiska. Men vi skulle ändå ut till honom, så då sa vi att vi testa fiskelyckan i Kinnen, sagt och gjort. Vi hade 29 burar, och fick massor, fast många var små, så vi slängde nog i flera hundra, tog 52 kräftor med oss hem.

Då vi rodde in mot land så var det så fint vid båtlandet.


Tillbaka på land så tog jag ett kort upp mot Cliftons hos, han har det så fint.

Här stod jag på Cliftons altan, en fin utsikt ner mot sjön.

Då vi sitter hos Clifton fick ett telefonsamtal, Det var Therese som ringde och undrade om vi ville ha kantareller, inte säger man ner till 5 liter kantareller. Så när vi kom hem på fredags förmiddagen kom Astrid med hinken, och så undrade hon om vi skulle ut i skogen och plocka mera. Klart att vi ville det.

När man är i skogen så kan man verkligen njuta av alla lingon. Finns ju hur mycket som helst.

Tänk vad mycket svamp det finns i år, bara att plocka, rensa och förvälla. Gott att ha i frysen.


Det är alltid svårt att veta vad man ska äta till lunch och middag. I fredags lyckades jag verkligen att fixa till en närodlad meny. Älgbiffar, älgköttet kommer ifrån Åskefälla, där jag växte upp, egenodlade potatis, sallad, gurka och tomater, hemkokt lingonsylt, lingonen har jag köpt av en thailändska, som bor i Älmeboda, ev har hon plockat lingonen här i Linneryd, kantarellerna i såsen är plockade här i Linneryds skogen, och till detta drack vi rabarbersaft, och rabarbern är ifrån vår trädgård. 

Idag har Sara och jag varit hos Erno och fortsatt med operation rensning efter mamma. Phu, när vi är färdiga så ska vi njuta!!













lördag 10 augusti 2024

Härliga dagar!

Nu på semestern så körde vi tillsammans med goda vänner till Gränna berget. De är ju kända för sina gigantiska räkmackor. Så stor och god, tyckte Stefan. 

Själv så tog jag en kycklingsallad, och den var också god.

Efter att vi hade ätit så strosade vi runt lite i Gränna, köpte polkagrisar.

När vi var nöjda i Gränna så körde vi till Hotel Gyllene Uttern. Jag och Stefan fick en svit på första våningen, Anneli och Persan fick en vanligt dubbelrum på andra våningen, och Bettan och Jocke fick också ett vanligt rum på tredje våningen. I och med att Stefan och jag hade en svit så hade vi en soffa och fåtölj hos oss, så bra för då kunde vi sitta hos oss och umgås.

Vi hade bokat det romantiska paketet, där det ingick en tre rätters.
Jag fick lite special-mat
Ångkokad gös tror jag att det var. och till dessert fick jag sorbet.








Efter frukosten körde vi till Rudenstams gårdsbutik, en fantastisk fin och välorganiserad butik, och inte tala om alla fina äppelträd. Glömde tyvärr att ta kort på odlingen.

Därefter så sa vi hej då till Anneli och Persan, och så körde vi hem.

En mycket trevlig resa och goda vänner!