Det har varit dåligt med frukt och grönsaker i år. Inte så lustigt om äppelträden vill ta en paus efter två år med otroligt mycket frukt.
I lördags då Stefan var i skogen började jag att plocka äpplen, sköljde och delade dem.
På kvällen satt Stefan ute och krossade äpplen, Skönt att kunna sitta ute, det blir så kladdigt om man ska vara inne och musta. Det finns inte många getingar, så då funkar det att vara ute.Jag varken krossa eller pressa äpplen, Stefan är så bra på detta, så varför ska jag då göra det.Klockan sprang i väg, så vi väntade med att pastörisera musten.
I söndags var Stefan åter i skogen. Då passade jag på att diska flaskor, och värma dem i ugnarna. Han kom hem precis lagom då jag hade pastöriserat och det var dags att tappa musten. Vanliga flaskor med skruvkork fixar jag själv, men de flaskor som ska ha kapsyl måste man vara två. Vi har kapsyler och en kapsyltång. I år tappade vi all must på flaskor, annars så brukar vi tappa i bag in box-påsar.
Vi sparar spritflaskor som vi kan tvätta bort etiketterna, sen har jag diskat bort etiketterna på läskflaskor ifrån två läskbackar, smidigt. Vi dricker en del alkoholfri öl, vissa av flaskorna går att använda, med en del har för tjock hals, så då går flaskan sönder då man ska sätta på kapsylen. Jo vi har testat detta. Inte kul då varm must och glas splitter flyger runt i köket.
Och i lördags em/kväll körde vi ut till Åskefälla och la i kräftburarna. I söndags morgon körde vi tillbaka till Åskefälla och plockade upp burarna, sen hem för att koka kräftorna. En fin söndagsmorgon, då solen försökte tränga igenom. Det var årets sista fiske.
Ibland så är jag duktig på att köra ihop dagarna för mig. Jag fortsatt denna veckan också, kanske därför som jag låg pall i går em/kväll, och även idag ligger jag pall. Ja, ja, jag har inget planerat, så jag kan med gott samvete ligga på soffan.
Har också bekanta som gör äppelmust. Är inte så förtjust idet. Så kraftig smak. Bättre med äppelmos. Våra äpplen är dåliga, men har fått en kasse av ovannämnda vän. Så i helgen blir det att koka mos. God eftermiddag! Kram
SvaraRaderaJag tycker också att det är kraftig smak på musten, så när jag ska dricka så häller jag i lite vatten i glaset. Våra äpplen var heller inte så fina, i ett träd var de mesta maskätna, men man kan använda den till must. Förra och förrförra året kokade jag mycket äppelmos, så vi har fortfarande många burkar i frysen.
RaderaHoppas att du har lika soligt och fint hos dig, som jag har här hos mig. Lugnet före stormen! Kram
Ni är så duktiga på att hand hand om allt som växer.
SvaraRaderaHärligt att kunna ta hand om egen skörd. /mammselen
Det är kul att kunna äta/bjuda på det man själv ha gjort.
Radera